Is uw gemeente al aangesloten op het Europese DIGID?

Vanaf 1 januari 2018 is het voor Overheidsloketten wettelijk verplicht om gebruik te maken van Europese identificatie en Autorisatie. Momenteel verstrekt de EU subsidies om deze aansluiting in te regelen, maar vanaf 2018 moeten gemeenten deze koppeling zelf gaan betalen... Een goed moment dus om uw gemeente nu in te schrijven voor de tweede ronde! Ook omdat u dan al, kosteloos, veel eerder de voordelen van dit stelsel kan ervaren.


Wat is het eIDAS?
Het Europees eID stelsel (eIDAS) is een platform dat organisaties in de toekomst de mogelijkheid biedt om gebruikers, uit alle Europese lidstaten, op een betrouwbare manier te identificeren. Deze identificatie maakt het mogelijk om voor alle Europeanen, vanuit elke Europese lidstaat, online diensten te verlenen. Zo kunt u personen met een Duitse nationaliteit online identificeren aan de hand van hun ‘Personalausweis’ en voor onze zuiderburen middels het Belgische eID-systeem.

Wat is de meerwaarde voor uw gemeente?
Met het eIDAS kunt u ook zaken afhandelen voor inwoners uit andere Europese Landen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Europese expats, studenten, bouw en evenementen bedrijven, toeristen en arbeidsmigranten, maar ook de bewoners van grensgemeenten.  Net zo efficiënt en betrouwbaar als met het DigiD voor Nederlanders.  Enkele voorbeelden van zaken die uw gemeente, voor Europese inwoners, online kan afhandelen:

  • Het declareren van zorgkosten

  • Het inzien van persoonlijke informatie

  • Doorgeven van verhuizing vanuit of naar het buitenland en dan ook de gehandicaptenparkeerkaart meeverhuizen

  • WW en WWB voor arbeidsmigranten en assistenten in opleiding

  • In- en uitschrijven bij gemeenten

  • Evenementenvergunningen en standplaatsvergunningen voor markten en festivals

  • Parkeervergunningen en Inrijontheffingen voor aannemers in internationale bouwprojecten

  • Het digitaal ondertekenen van een ondertrouw of geregistreerd partnerschap

  • Het aanvragen van een BRP uittreksel door geëmigreerde Nederlanders

  • Forensen- of langdurige toeristenbelasting (caravan/chalet) online betalen

Waarom nu al aansluiten hierop?

Ook al is uw gemeente pas over 2 jaar verplicht om hiervan gebruik te maken; aansluiten op dit moment biedt uw gemeente voordeel.  Organisaties die meedoen profiteren van de financiële EC-ondersteuning, maar doen ook ervaring op met het aansluiten én met het verlenen van grensoverschrijdende diensten. Tot slot kunt u ook meedenken en ideeën aandragen over de werking van het platform.

Hoe meld u zich aan?
Voor Nederlandse gemeenten zal er een gecoördineerde subsidieaanvraag gedaan worden bij de Europese Commissie. Heeft u interesse in deelname, stuur dan uiterlijk 11 december een mail met de volgende gegevens (naam contactpersoon, gemeente, telefoonnummer, mailadres) naar info@nvsi.nl. We informeren u eind december, begin januari over de aanvraagprocedure.

U bent hier